Mustafa Serinken1, B. Erdur, Ö. Tomruk, E. Coşkun, Ö. Kuru

1Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ad
2Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ad
3Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Özet

AMAÇ: Denizli ilinde, acil saglık hizmetlerinde görevli hekimlerin tükenme düzeyleri ve bu düzeylere etki eden etmenlerin ortaya konması amaçlanmıştır.
GEREÇLER VE YÖNTEM: ii sınırları içinde 24 saat acil tıp hizmeti veren, devlete ait saglık kuruluşları çalışmaya dahil edildi. Hekimlerin onayları alındıktan sonra, sosyodemografik veri formu ve tükenme ölçek formu dolduruldu.
BULGULAR: Ondokuz saglık kuruluşunda (onbir devlet hastanesi. yedi saglık ocagı ve bir SSK hastanesi) 91 pratisyen hekim çalışmaya katıldı. Hekimlerin çalıştıkları saglık kuruluşlarının tükenme düzeylerini dogrudan etkiledigi saptandı. SSK hastanesi acil servisinde çalışanların, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma puanlarının yüksek (p < 0.05), kişisel başarı puanlarının düşük (p < 0.001) oldugu bulundu. Sosyal aktivite ve hobileri olan hekimlerin tükenme puanları anlamlı düşük saptandı (p < 0.001).
SONUÇLAR: Bulgularımız sosyal aktivite ve hobilerin hekimleri tükenme sendromundan korudugu yönündedir. SSK acil servislerinde çalışan hekimlerin diger meslektaşlarına oranla daha fazla risk altında oldukları gösterilmiştir. Aylık çalışma saatlerinin azaltılması ve sendrom hakkında hekimlerin bilgilendirilmesi ile bu risk azaltılabilir.