Yusuf Yürümez1, Y. Yavuz1, İ. H Çiftçi2, Kamil Tünay1, Nilay Kıyıldı2

1Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı
2Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Özet

Giriş: Enfeksiyon hastalıkları tüm acil servislerde değerlendirilen en sık durumlar arasındadır. Kan kültürü bu hastalıkların değerlendirilmesinde altın standart bir testtir. Bu çalışmada acil serviste alınan kan kültürlerinin klinik kararlara ve maliyete etkisi araştırılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Nisan 2004 - Haziran 2005 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi’nde gerçekleştirildi. Veriler hasta dosyalarından elde edildi. Demografik özellikler, semptomların başlangıç zamanı, kan kültürü sonuçları, son tanılar ve kan kültürlerinin maliyet etkinliği değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya 103 hasta alındı. Hastaların 56’sı erkek (%54.4) ve yaş ortalaması 45.6±19.5 (min: 17 max: 90) idi. 103 hastanın 17’sinden (%16.5) yalnızca aeorob, 86’sından (%83.5) ise hem aerob hem de anaerob olmak üzere toplam 189 kan kültürünün alındığı görüldü. Kültür örneği alınan 3(%2.9) hastada aerob, 6 (%5.8) hastada ise hem aerob hem de anaerob kültürlerinde üreme saptanırken, 2(%1.6) hastada elde edilen kültür pozitiflikleri kontaminasyon şüphesi nedeni ile çalışma dışı tutuldu. Pozitif sonuç veren anaerob kan örneklerinde üreyen mikroorganizmaların anaerobik ajan olmadığı görüldü Acil servisten taburcu edilen hastalar dikkate alındığında ise, 3(%7) hastanın kültürlerinde pozitif sonuç geldiği, ancak sonuçları n hastaların tedavilerinde bir değişikliğe yol açmadığı saptandı.
Sonuç: Acil servislerde enfeksiyon hastalıklarının değerlendirilmesinde kan kültürlerinin hala sıklıkla kullanıldığı, ancak acil servisten taburcu edilen yetişkin hastalar dikkate alındığında tedavide değişikliğe yol açmadığı görülmektedir. Acil servis hekimlerinin kan kültürü isteminde seçici davranmalarının, hem klinik katkı hem de maliyet etkinlik açısından faydalı olacağını düşünmekteyiz.