Okhan Akdur, ibrahim İkizceli, Erdoğan M. Sözüer, Levent Avşaroğulları, Şebnem Kılıç, Esengül Taymuş

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Kayseri

Özet

Giriş: Çocukluk çağı travmalarının önemli bir kısmını kafa travmaları oluşturmaktadır. Bu yaş grubundaki travmatik kafa yaralanmaları tüm çabalara rağmen önemli sorundur. Bu çalışmanın amacı da bölgemizde, okul öncesi dönemde, kafa travması geçiren çocukların travma nedenlerini, sonuçlarını, sıklığını ve özelliklerini belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 1 Ocak 2004 - 30 Haziran 2004 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine travma ile başvuran, okul öncesi dönem çocukların geriye dönük olarak incelenmesi ile gerçekleştirildi. Kafa travması bulunanların dosya kayıtlarından, demografik özellikleri, travma mekanizmaları, klinik durumları, tedavi süreleri gibi bulguları incelendi.
Bulgular: Okul öncesi dönemde (0-6 yaş), kafa travmalı 85 olgu saptandı. Olguların 53’ü (%62.3) erkekti. Travma mekanizmalarından, 52 olgu (%61) ile düşmeler ilk sırada iken, bunu 13 olgu (%15.2) ile araç dışı trafik kazaları takip ediyordu. Olguların 70’i (%82.3) hafif, 10’u (%11.8) orta, 5’i (%5.9) ağır kafa travmasıydı. On iki (%14.1) olguda ek bir sistem travması da vardı. Olguların 49’u (%57.6) beyin cerrahisi ile konsülte edildi. Elli üç olgu (%62.3) acil servisteki takibinden sonra taburcu edildi. En çok yatışın yapıldığı bölüm, 25 olgu (%29.4) ile beyin cerrahisiydi. Acil servisteki ortalama takip süresi 6.7±5.43 saatti. Mortalite 4 olguda (%4.7) görüldü. Bu olguların tümünde travma mekanizması araç dışı trafik kazasıydı.
Sonuç: Okul öncesi dönemi çocuklarda, kafa travmalarının en sık nedeni düşmelerdir. Bu olguların büyük bir kısmının tedavi ve takipleri acil servislerde yapılarak taburcu edilebilmektedir. Ancak ölüme en sık neden olan travma mekanizması araç dışı trafik kazalarıdır. Bu travma nedenlerinin büyük kısmı önleyici yaklaşımlar ile azaltılabilir.