Acil Tıp Sisteminde Çalışan Hekimlerin işyeri Stres Faktörleri: Denizli ili Araştırma Sonuçları
İbrahim TÜRKÇÜER1, Bülent Erdur1, Ahmet Ergin2, Mustafa SERiNKEN1, Aytaç BUKIRAN1, Berrin AYDIN1, Metin Bozkır3
1Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Denizli
2Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Denizli
3Denizli Devlet Hastanesi Acil Servisi, Denizli
Özet
Giriş: iş yaşamındaki stres faktörleri, iş verimliliğini düşürebilmekte, insanlar arası ilişkileri bozabilmekte, zaman zaman da çalışanların sağlığını tehdit etmektedir. Zaten stresli olan çalışma ortamını daha da zorlu hale getirmektedir. Çalışmamızda, Denizli’de acil tıp sisteminde çalışan hekimlerin çalıştıkları iş ortamlarına göre karşılaştıkları işstres faktörlerini ve sosyodemografik verilerle olan ilişkisini araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Yirmi dört saat acil servis hizmeti veren sağlık birimlerdeki hekimlere ulaşıldı. Sosyodemografik veriler ve Acil Tıp Sisteminde (ATS) çalışırken sıkça karşılaşabilecekleri işyeri stresör faktörlerini içeren formu doldurmaları istendi. Çalışma formunu doldurmayı kabul eden hekimler çalışmaya dahil edildi.
Bulgular: Çalışmamıza 192 hekim (154 erkek, 38 kadın) dahil edildi. Hekimlerin %37’sinin devlet hastaneleri acil servisinde, %24.5’inin 112 ambulanslarında çalıştıkları saptandı. Hekimlerin %97.4’sinde işyeri stres faktörleri içinde en önemlisinin yetersiz maddi kazanç olduğu; daha sonrasında ise kırtasiye-sosyal güvence işlemleri ile hasta transferindeki zorluklar, kaba-saldırgan-psikiyatrik krizdeki hastalarla uğraşmak ve diğer branş doktorları ile yaşanan güçlükler olduğu belirlendi.
Sonuç: ATS multidisipliner bir birim olup, barındırdığı işyeri stres faktörleri de o oranda fazladır. Bir yandan işini yaparken bir yandan da işyerindeki stres faktörleri ile başa çıkmaya çalışan acil servis hekimlerinin belirgin stres sendromuna yakalanma, mesleki hata yapma, sağlık sorunları yaşama olasılığı unutulmamalıdır ve bunlara yönelik tedbirler alınmalıdır.