Haliç Üniversitesi Öğrencilerinin Omurga Yaralanmalarına İlişkin Bilgi Durumu
Selmin Köse, Gülay Yıldırım, Necmiye Sabuncu, Fatma Özhan, Hatice Yorulmaz
Haliç Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu, İstanbul
Anahtar Kelimeler: Bilgi durumu, omurga yaralanması, üniversite öğrencileri
Özet
Amaç: Omurga yaralanmalarında yapılacak uygun ilkyardım omurilikte oluşmuş olan hasarın sınırlandırılması, kısmi ya da kalıcı sakatlıkların önlenmesi açısından önemlidir. Bu çalışma, bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin omurga yaralanmasına ilişkin bilgi durumlarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi.
Gereç ve Yöntem: Araştırma 24 Eylül 2007 - 04 Ocak 2008 tarihleri arasında, Haliç Üniversitesi’nde, üniversite rektörlüğünden gerekli izin alınarak gerçekleştirildi. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan 16 soruluk anket formu ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplandı.
Bulgular: Çalışmamızda 1104 öğrenci yer aldı, bunların 717’si (%64.9) kadın, yaş ortalaması ise 20.39±2.10 olarak belirlendi. Öğrencilerin %85.2’sinin omurga yaralanmalarının nedenlerini, %91.9’unun “acil durumlarda aranması gereken telefon numarasını” ve %82’sinin “yanlış ilkyardımın nelere yol açacağını” bildikleri, ancak %86’sının “nasıl ilkyardımda bulunacaklarını” bilmedikleri görüldü. Sağlık bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin omurga yaralanmalarının nedenleri ve hangi durumlarda yaralıyı mutlaka araçtan çıkarmak gerektiği ile ilgili sorulara üniversitenin diğer bölümlerinde öğrenim gören öğrencilere göre beklenenin üzerinde doğru cevap verdikleri belirlendi (sırasıyla p<0.01 ve p<0.001).
Sonuç: Öğrencilerin omurga yaralanmaları ve girişimlerine ilişkin bilgi durumlarının yetersiz olduğu, sağlık bölümlerinde okuyan öğrencilerin diğer bölümlerde okuyan öğrencilere göre bu konuda daha bilgili oldukları saptandı. Uygulamalı ilkyardım derslerinin üniversitelerde sağlık bilimleri dışındaki diğer fakültelere de verilmesi faydalı olacaktır.