İsa Kılıçaslan, H. Bozan, C. Oktay, E. Göksu

Özet

Giriş: Acil tıp hizmetlerinin daha kaliteli olmasını sağlamanın ana unsurlarından biri, verilen hizmetin ölçülebilmesi ve dolayısıyla da iyi bir dokümantasyon ve veri toplama sistemi ile mümkün olabilir. Bu çalışmanın amacı bilgisayar tabanlı hasta kayıt sistemi olan Mediacil© programı kullanılarak acil servis hasta başvuruları nın demografik özelliklerinin değerlendirilmesi ve bu verilerle acil tıp hizmetinin ileriye yönelik yapılanma çalışmaları için bir ön model oluşturmaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2002-31.12.2002 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi (AÜH) Acil Servisi’ne başvuran 38532 hastanın, Mediacil© programına kayıtlı 30157’si alındı. Hastaların demografik özellikleri, başvuru şikayetleri, triaj sınıflaması ve dağılımları, başvuru gün ve saatleri, ortalama kalı ş süreleri, konsültasyon oranları, hastaneye başvuru şekilleri, yatış ve taburculuk oranları, International Classification of Diseases-10 (ICD-10) tanı kodlama sistemine göre tanıları değerlendirildi.
Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 40.76±19.25, medyanı 39 ve %47.2’si erkekti. Başvuran hastaların %37.5’i 20–39 yaş grubundaydı. Hastaların triaj kategorilerine bakıldığında %10.42’si çok acil, %42.34’ü acil, %47.24’ü acil olmayan başvurulardı. Triaj kategorisi çok acil hastaların çoğunluğu ileri yaştaki hastalardan oluşmaktaydı (%37.1’i 65 yaş üstü). Geliş zamanına göre en çok başvurunun yapıldığı gün Pazartesi iken, en sık başvurunun yapıldığı saatler 11: 00–23: 00 arasıydı. Hastaların acil serviste ortalama kalış süresi 2 saat, konsültasyon oranı %19.66 ve yatış oranı %12.5 idi. En sık başvuru nedenleri; göğüs ağrısı, karı n ağrısı, nefes darlığı ve baş ağrısı idi. En sık tanılar sırasıyla "S" kodu ile girilen harici nedenlere bağlı yaralanmalar (%16.29), "R" kodu ile girilen belirti, bulgu ve anormal klinik ve laboratuar sonuçları (%15.71) ve "J" kodu ile girilen solunum sistemi hastalıklarıydı (%10.88). Hasta verileri genel olarak tıbbi literatürle benzerlik göstermektedir.
Sonuç: Türkiye’de acil tıbbın gelişmesinin bir parçası olarak; tüm acil servis başvurularının kaydı bilgisayar ortamında kaydedilmeli, bu veriler özel bir merkezde toplanmalı ve analiz edilmelidir. Acil servise başvuran hastaların demografik özelliklerinin analizi acil servislerin ileriye yönelik çalışmalarına katkıda bulunabilir.