Levent Avşaroğulları, İbrahim İkizceli, Erdoğan M. Sözüer, Okhan Akdur, Murat Yücel, Polat Durukan, Seda Özkan

Erciyes Üniveristesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı

Özet

Giriş: Klor gazı zehirlenmeleri acil servislerde inhalasyona bağlı zehirlenmeler içerisinde karbonmonoksit zehirlenmelerinden sonra ikinci sıklıkta görülmektedir. Bu çalışmada klor gazı inhalasyonu ile acil servise başvuran olguları n demografik özellikleri, başvuru şikayetleri, klinik-laboratuvar bulguları ve tedavileri araştırıldı.
Gereç ve Yöntem: Ocak 1995-Aralık 2001 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Dr. Sait Molu Acil Servisine klor gazı inhalasyonu sonrasında başvuran olgular geriye dönük olarak incelendi. Kayıtlardan olguların demografik özellikleri, maruz kalınan ortam, klinik durumları, laboratuvar bulguları, uygulanan tedavi yöntem ve süreleri ve hastaneye başvuru süreleri incelendi.
Bulgular: Klor gazı inhalasyonu ile başvuran 39 olgu saptandı. Olguların tamamının çamaşır suyu (sodyum hipoklorit) ve tuz ruhu (hidroklorik asit) karıştırmaları sonrasında kaza ile bu gazı soludukları anlaşıldı. Bu olguların 27’si (%69,2) kadındı. Yaş ortalamaları 35,28±15,2 yıl idi. Yirmi dört olgunun (%61,5) ev hanımı olduğu belirlendi. iki olgunun işyeri temizliği, 19 olgunun ev temizliği sırasında bu gazı soludukları belirlendi. inhalasyon ile acil servise başvuru arasında geçen süre ortalama 110±100 dk idi. Başvuru şikayetlerinden nefes darlığı (%92,3), öksürük (%35,8), boğazda yanma hissi (%28,2), sırasıyla en sık görülenleri idi. Sekiz (%20,5) olgununu fizik muayenesinde hışıltı (wheezing) vardı. Laboratuvar bulgusu olarak altı olguda (%15,3) lökositoz saptandı. Bir hastanın EKG’sinde taşikardi, bir hastanın da akciğer radyografisinde perihiler infiltrasyon mevcuttu. Olguların 37’si (%94,8) acil servis tedavileri sonrasında taburcu edildi. Acil serviste tedavi gören olguların ortalama takip süreleri 4,66±1,8 saatti. iki olgu hastaneye yatırılarak tedavi edildi. Olgularda ölüm görülmedi.
Sonuç: Ülkemizde, akut klor gazı inhalasyonuna bağlı zehirlenmeler çoğunlukla ev temizliği sırasında çamaşır suyu ve tuz ruhunun karıştırılması ile ortaya çıkan buharın solunması ile meydana gelmektedir. Bu gazın solunması hava yollarında hafif düzeyde bir etkilenme yaratabileceği gibi, daha ciddi klinik sonuçlara da yol açabilir. insanların, temizlik maddelerinin uygun biçimde kullanması ve zehirlenmenin ciddi sonuçları konusunda kitle iletişim araçları ile eğitilmesi bu tip zehirlenmelerin azaltılmasına yardımcı olabilir.