Acil Serviste Aort Diseksiyonu Tanısı Almış Olan Hastaların Klinik Özelliklerinin Tanımlanması: Olgu Serisi
Murat Yeşilaras1, Nesibe Sönmez2, Özgür Karcıoğlu2, Hakan Topaçoğlu2, Süveyda Aksakallı2, Başak Bayram2
1Kent Hastanesi Acil Tip Birimi
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı
Özet
Giriş: Aort disseksiyonu (AD) hastaları acil servislere ani gelişen, yırtılır tarzda göğüs veya sırt ağrısıyla başvururlar. Ancak bu klasik başvurulara uymayan atipik şikayetlerle acil servise başvuran hastaların bildirimi gittikçe artmaktadı r. Bu çalışmada, acil serviste (AS) AD tanısı alan hastaların geliş yakınmaları ve fizik bakı (FB) bulguları de- ğerlendirilerek klinik özellikleri tanımlanması amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Hastane bilgisayar kayıtları ve AS dosyaları 54 aylık süre için incelenerek AD tanısı alan hastalar geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, geliş yakınmaları, ağrı tipleri, AD için risk faktörleri, vital bulguları, FB bulguları, kardiyak enzim ve EKG izlemleri, göğüs radyogramı ve bilgisayarlı toraks tomografisi (BTT) bulguları kayıt edildi. Hastaların hangi tanı yöntemi ile tanı aldıkları ve Stanford sınışamasına göre AD’nin tipi not edildi.
Bulgular: Acil serviste bu süre içinde 47 hastanın (32 erkek (%68,1); 15 kadın (%31,9) ort. yaş 66; dağılım 25- 87) AD tanısı aldığı saptandı. Hastaların dokuzunun (%19,1) AS başvurusunda hiçbir ağrı tanımlamadığı saptandı. Ağrı tanımlayan 38 hastadan, %21,1’i (n=8) yırtılır tarzda ağrı tanımladı. En sık saptanan başvuru yakınmaları; sırt ağrısı (%40,7, n=19), göğüs ağrısı (%36,2, n=17), karın ağrısı (%25,5, n=12), senkop (%19,1, n=9), nefes darlığı (%17, n=8), bilinç bozukluğu (%14,9, n=7) ve nörolojik semptomlar (%12,8, n=6) idi. Fizik bakıda en sık saptanan bulguların, kardiyak üfürüm (%40,4, n=19), nabız defisiti (%25,5, n=12), sağ/sol kol kan basıncı farkı (%17, n=8) ve nörolojik defisit (%14,9, n=7) olduğu görüldü. Aort diseksiyonu tanısının %89,4’ünün (n=42) kontrastlı BTT ile tanı aldığı saptandı. Olguların 32’sinde (%68,1) Stanford A, 15’inde (%31,9) Stanford B tipi AD belirlendi.
Sonuç: Aort diseksiyonu semptom ve bulguları daha önce tanımlanan klasik prezantasyonlardan oldukça farklıdır ve geniş bir spektruma sahiptir. Çalışma grubumuzda ani başlayan yırtılır tarzda ağrı, AD hastalarının küçük bir kısmında tanımlandı. Nabız defisiti, karotid veya abdominal üfürüm, kardiak üfürüm, sağ-sol kan basıncı farkları seyrek de olsa değerli klinik FB bulgularıdır. Aort diseksiyonu klinik prezantasyonlarının toplumsal temelde tanımlanması için geniş ölçekli tanımlayıcı araştırmalara gereksinim vardır.