Cemil Narğis1, Ahmet Baydın2, A. Deniz Karataş2, Hakan Güven2, Zahide Doğanay2, Türker Yardan3

1Adıyaman Devlet Hastanesi Acil Servisi, Adıyaman
2Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Samsun
3Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi, Ankara

Özet

Giriş: Acil servise kanama nedeniyle başvuran varfarin kullanan hastaların sosyodemografik özelliklerini incelemek.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2002 ile Aralık 2005 tarihleri arasında kanama yakınması ile acil servise başvuran ve varfarin kullandığı saptanan olguların dosyası geriye dönük olarak incelendi. Hastaların dosyalarından yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, varfarin’i kullanma nedeni, varfarin ile birlikte kullandığı diğer ilaçlar, varfarin’in dozu ve kullanma süresi, International Normalized Ratio düzeyi (INR), INR ölçüm sıklığı, tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri ve uygulanan tedaviyi içeren standart çalışma formu dolduruldu.
Bulgular: Çalışma kriterlerine uyan toplam 78 olgu (48 kadın [%61.5]; 30 erkek [%38.5]; ort. yaş 59±12.4; dağılım 28-79) çalışmaya alındı. Olguların %41’nin okuma yazma bilmediği, %512’sinin ilkokul mezunu olduğu belirlendi. Olguların %56.4’ü (n=44) bir yıldan daha uzun süredir varfarin kullanmaktaydı; %32.1’i gastrointestinal sistem kanaması nedeniyle acil servise başvurmuşlardı; %551’i varfarine ek olarak nonsteroidal antienşamatuvar ilaç kullanmakta idi; %26.9’unun her ay düzenli olarak INR kontrolü yaptırdıkları saptanmıştır.
Sonuç: Varfarin tedavisi uygulanan hastaların eğitilmesi, düzenli INR kontrolü yapılması, ek ilaç uygulamalarının azaltılması majör kanama sıklığını azaltabilir.