Santral Venöz Kateter Takılan Hastalarda Komplikasyon Gelişimi Üzerinde Etkili Faktörler
Murat Orak, Mehmet Üstündağ, Cahfer Güloğlu, Mustafa Aldemir, Halil Doğan
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Diyarbakır
Özet
Giriş: Santral venöz kateter (SVK) takılan hastalarda komplikasyon gelişimi üzerinde etkili faktörleri önceden bilmek ve bu bilgi doğrultusunda girişimde bulunmak komplikasyonları en aza indirmek için önemlidir. Çalışmamızda SVK takılan hastalarda komplikasyon gelişimi üzerinde etkili faktörleri araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Haziran 2005 ile Mayıs 2006 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Hastanesi Acil Servisinde SVK takılan 325 hasta (179 erkek (%55.1), 146 kadın (%44.9)) çalışmaya alındı. Hastanın yaşı, cinsiyeti, SVK takılma nedeni, kullanılan kateter çapı, kateter takmak için kullanılan lokalizasyon, ilk tercih edilen lokalizasyon, yapılan girişim sayısı, girişimin yapıldığı saat, girişimi yapan doktorun kıdeminin komplikasyon gelişimi üzerine olan etkileri araştırıldı. istatistiksel değerlendirmede, kategorik değişkenler için Ki-kare testi (χ2), sürekli değişkenler için t testi kullanıldı.
Bulgular: Santral venöz kateter takılan 325 hastanın 39’unda (%12) komplikasyon gelişti. Komplikasyon gelişimi ile hastanın yaşı, cinsiyeti, SVK takılma nedeni, kullanılan kateter çapı, kateter takmak için kullanılan lokalizasyon, girişimin yapıldığı saat ve girişimi yapan doktorun kıdemi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0.05). ilk infraklavikular yol tercih edilen hastaların (%42.6) komplikasyon gelişim oranı (p=0.036) ve kateter takma girişimi üç ve daha fazla olan hastaların (%26.5) komplikasyon gelişim oranı istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.000).
Sonuç: Santral venöz kateter takarken ilk infraklavikular girişimin tercih edilmesi ve üç ya da daha fazla girişimde bulunulması komplikasyon gelişimi üzerine etkili faktörlerdir.