Acil Servislerde Çalışan Hekimlerin idrar Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisinde Kinolon Kullanımı Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi
Özlem Güneysel1, Sevay Alşen2, Serkan Eroğlu1, Ahmet Akıcı2
1Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, İstanbul
2Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı, İstanbul
Özet
Giriş: İdrar yolu enfeksiyonu (iYE) acil servislerde sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarından biridir ve tedavisinde kinolonlar daha fazla sıklıkta kullanılmaktadır. Bu çalışmada iYE endikasyonu üzerinden, acil servislerde çalışan hekimlerin kinolon kullanımı alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırmada, Türkiye’nin değişik illerindeki 18 farklı hastanenin acil servislerinde çalışan, toplam 56 hekime (43 erkek (%76.8), 13 kadın (%23.2); ort. yaş 31.2±4.5), IYE tedavisinde “kinolon kullanımı” alışkanlıklarını saptamaya yönelik anket uygulandı.
Bulgular: Ankete katılan hekimlerin %87.3’ü son bir yıl içerisinde kinolon grubu antibiyotikleri en sık tercih ettikleri endikasyonun IYE olduğunu, %33.9’u hastalarına herhangi bir antibiyotik tedavisi başlamadan önce kültür antibiyogram tetkiki yaptırdığını, %37.5’i ise, kinolon grubu antibiyotik verirken bu tetkiki yaptırdığını ifade etti. Katılımcıların ilaç seçim kriterlerinden en fazla “etkililik” kriterini, en az ise “maliyet” kriterini dikkate aldıkları saptandı. Antibiyotik seçerken hastalarının alım gücünü dikkate aldığını belirten hekimler, son bir yıl içinde hastaları ndan ortalama 37.5±22’sine alım gücü yetersizliği nedeniyle, başlangıçta düşündüğü antibiyotik yerine daha ucuz olanını yazmak zorunda kaldığını bildirdi. Uzman hekimlerle, uzman olmayanların ankete verdikleri cevapları n genel olarak birbirlerine benzediği görüldü.
Sonuç: Acil servislerde çalışan hekimlerin kinolonları daha çok IYE tedavisinde ve ampirik olarak tercih etme eğiliminde oldukları, her ne kadar ilaç seçim kriterlerinden maliyeti daha az dikkate aldıklarını belirtseler de, son bir yıllık deneyimlerine göre antibiyotik tedavisi başlarken hastalarının önemli bir bölümünde tedavi maliyetinin antibiyotik seçimlerini etkilediği ortaya konmuş oldu.