Metin KICIR1, Erdoğan M. SÖZÜER2, Okhan Akdur3, Seda Özkan3, Polat Durukan3, İbrahim İkizceli3, Levent Avşaroğulları3

1Tokat Devlet Hastanesi Acil Servis, Tokat
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Kayseri
3Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi,acil Tıp Anabilim Dalı, Kayseri

Özet

Giriş: Künt travma nedeniyle acil servise getirilen hastaların travma skorları ile kreatin kinaz, C-reaktif protein (CRP) ve kan laktat düzeyi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: ileriye yönelik olan bu klinik çalışma, 1 Ocak 2002 - 1 Mart 2003 tarihleri arasında acil servise künt yaralanma nedeniyle başvuran 60 erişkin (yaş>16) hastada yapıldı. Hastalar Yaralanma fiiddet Skoruna göre değerlendirildi. Yaralanma fiiddet Skoru 25 ve üzerinde olan 30 hasta çalışma grubu, 25’in altında olan 30 hasta ise kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Ayrıca hastalar Glasgow Koma Skala Skoruna göre değerlendirildiler. Hastalardan başvuru anında, 6. ve 12. saatlerde kan örnekleri alınarak kreatin kinaz, CRP ve laktat düzeyleri çalışıldı.
Bulgular: Yaralanma şiddet skoru 25’in üzerinde olan hasta grubunda 12. saat CRP ve geliş laktat değerleri yaralanma şiddet skoru 25’in altında olan gruptan anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05). Her iki grupta kreatin kinaz değerleri ile yaralanma şiddet skorları arasında ilişki gözlenmedi. On ikinci saat CRP değerleri ile yaralanma şiddet skoru arasında pozitif ilişki gözlendi. Geliş laktat değerleri ile yaralanma şiddet skoru arasında da pozitif ilişki saptandı.
Sonuç: Biyokimyasal parametreler ile travma skorlama sistemleri arasında pozitif bir ilişki olmamasına rağmen beraber kullanıldıklarında prognoz tahmininde faydalı olabilirler.