Acil servise başvuran gastroenteritli hastalarda etken mikroorganizmaların prevalansı
Hakan Oğuztürk1, Şevki Hakan Eren2, İlhan Korkmaz2, Fatma Mutlu Kukul Güven2
1Department Of Emergency Medicine, Aksaray State Hospital, Aksaray
2Department Of Emergency Medicine, Medicine Faculty Of Cumhuriyet University, Sivas Cumhuriyet
Özet
Giriş: Gastroenterit, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi semptomlarla başlayan, değişik derecelerde ishal ile kendini gösteren ve abdominal rahatsızlık hissinin eşlik ettiği gastrointestinal mukozanın enşamatuvar bir hastalığıdır. Akut gastroenteritler bütün dünyada her yaştan insanda görülebilen ve kişilerin günlük yaşamını en çok etkileyen hastalık grubudur. Etken mikroorganizmanın belirlenmesi uygun antimikrobiyal ajan ile erken ve etkili tedavi sağlar. Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran ishalli hastalarda etken patojenleri belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışma Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi’ne başvuran akut gastroenteritli 150 hasta ile Mayıs-Kasım 2005 tarihlerinde yapıldı. Etyolojik ajanların belirlenmesi amacıyla çalışma hastaları nın dışkı örneklerinde bakteri, parazit, virüs ve mantar incelemeleri yapıldı.
Bulgular: Çalışmaya 79 (%52,7) erkek, 71 (%47,3) kadın hasta dahil edildi. Bunların 61’inde (%40,6) patojen etken belirlenirken, 89’unda (%59,4) ise belirlenemedi. ‹ncelemeler sırasında 150 dışkının 12’sinde Giardia intestinalis (%8), 10’unda Blastocystis hominis (%6,7), 10’unda Salmonella (%6,7), 9’unda (%6) Entamoeba histolytica, 7’sinde (%4,7) Rotavirüs, 5’inde (%3,3) Shigella, 2’sinde Clostiridium difficile (%1,3) 2’sinde adenovirüs (%1,3) 2’sinde (%1,3) Cryptosporidium ve 2’sinde de (%1,3) Candida türü saptandı. Etken patojenin saptanabildiğ i hastalarda en sık semptom yorgunluktu (55 hasta). Bulantı-kusma (50 hasta) and karın ağrısı (49 hasta) yorgunluğu izledi. Ateş en az görülen semptomdu (32 hasta). Antibiyogram sadece Salmonella ve Shigella türleri için yapıldı. Salmonella ve Shigellanın etken olduğu tüm hastalar amikazin ve tobramisine duyarlı dirençli olmalarına rağmen, aztreonam bütün hastlalarda etkiliydi. Siproşoksazin ise 14 hastada etkiliydi.
Sonuç: Bölgemizde protozoonların prevalansı bakteri ve rotavirüse göre anlamlı oranda daha yüksektir.