Unilateral Üreteral Obstrüksiyonu Olan Sıçan Böbreği Üzerine Diklofenak Sodyumun Akut Etkilerinin Araştırılması
Mustafa Yıldız1, Murat Pekdemir2, Nusret Akpolat3, Polat Durukan4, Dilara Seçkin5, Hüseyin Çeliker6, Cemil Kavalcı7, Ali Rahman8
1Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi,acil Tıp Anabilim Dalı
2Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Kocaeli
3Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi,patoloji Anabilim Dalı
4Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Kayseri
5Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi,biyokimya Ve Klinik Biyokimya Anabilim Dalı
6Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı
7Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Edirne
8Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp Ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Elazığ
Özet
Giriş: Obstrüktif üropati, böbrekten mesaneye kadar olan yapılarda idrar akımındaki obstrüksiyon durumudur. Acil servislerde renal kolikli hastalarda karşılaşılan bir durumdur. Non-steroid antienşamatuvar ilaçlardan diklofenak sodyum tedavide sık olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma diklofenak sodyumun unilateral üreteral obstrüksüyonlu böbrek üzerine olan akut etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı.
Gereç ve Yöntem: Çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Araştırma Merkezinde yapıldı. Wistar cinsi dişi sıçanlar kontrol (I), sham (II), dikolofenak (DS) (III), unilateral üreteral obstrüksiyon (UUO) (IV) ve UUO+DS (V) gruplarına ayrıldı. Ketamin (5 mg/kg) ve ksilazin (5 mg/kg) ile anestezi sağlandı. II., IV. ve V. gruplarda batın orta hat insizyonuyla açıldı ve IV. ve V. gruplarda üreterler tek taraşı olarak bağlandı. DS, III., IV. ve V. gruplara 1 mg olarak olarak uygulandı. Bütün gruplarda beş saat sonra böbrekler sakrifiye edildi. Biyokimyasal ve patolojik inceleme için kan ve doku örneği alındı.
Bulgular: Patolojik incelemede nötrofil (p<0,01), lenfosit (p<0,01), makrofaj infiltrasy onu (p<0,01) ve proks imal tubüler dil at a syon (p<0,01) açısından gruplarda anlamlı farklılıklar bulundu. Özellikle UUO grubunda hücreler artarken, UUO+DS grubunda infiltr asyon azalmış olarak bulundu. Biyokimyasal analizde, plazma PGE2 (p<0,01) ve TXA2 (p<0,01) düzeylerinde gruplar arası fark belirlendi. Kontrol grubuyla UUO+DS karşılaştırmasında UUO+DS grubunda plazma PGE2 (p<0,01) ve TXA2 (p<0,01) değerleri anlamlı olarak azalmış bulundu.
Sonuç: UUO’lu sıçanlarda ilk beş saatte DS özellikle enşamasyon ve tubüler dilatasyon üzerine azaltıcı etki yaparken, doku düzeyindeki etkileri açısından olumlu veya olumsuz net bir etki belirlenememiştir.