Nazik Aşılıoğlu1, Tuğrul Akkuş2, Kemal Baysal3

1Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi
2Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hakkari Devlet Hastanesi, Hakkari.
3Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı, Samsun

Anahtar Kelimeler: Çocuk acil birimi, ebeveyn memnuniyeti

Özet

AMAÇ: Amaç: Çalışmamızda çocuk acil birimine başvuran hastaların ebeveynlerinden alınan bilgiler doğrultusunda ebeveynlerin memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi ve ebeveyn memnuniyetini etkileyen faktörlerin saptanması amaçlandı.
YÖNTEMLER: İleriye dönük ve tanımlayıcı anket çalışması Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Birimine 01.06.2008 ile 01.11.2008 tarihleri arasında başvuran ebeveynler arasında en az okuryazar olup, iletişim ve dil sorunu bulunmayan ve aydınlatılmış onam formunu onaylayan 485 katılımcı üzerinde gerçekleştirildi
BULGULAR: Çalışmaya, yaşları 17-63 arasında, yaş ortalaması 33,6±8,6 olan 274’ü (%56,5) anne, 161’i (%33,2) baba, 50’si (%10,3) diğer hasta yakınları olmak üzere toplam 485 ebeveyn alındı. Ebeveyn genel memnuniyet oranı %74,6 idi. Tıbbi personel davranışı, bilgilendirme, hastaların takip sıklığı, tıbbi personele ulaşabilme kolaylığı ve acil biriminin temizlik ve konforunun genel memnuniyet üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ayrıca, doktor bekleme süresi, başvuru sayısı, ebeveynlerin eğitim düzeyi, sosyal güvencenin, hastaların acil birimdeki sonlanım şeklinin genel memnuniyet üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkileri saptandı.
SONUÇ: Çocuk acil biriminde, hastalara bakım hizmeti sağlayan çalışanların davranış, tecrübe, bilgilendirme, iletişim gibi insan ilişkilerini etkileyen becerilere sahip olmasının ebeveyn memnuniyeti ve hizmet niteliği üzerine olumlu etkisi vardır. Bu tür becerilerin arttırılması için çalışanlara hizmet içi eğitim yapılmalıdır.