Belgüzar Kara

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hemşirelik Yüksek Okulu İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı, Ankara

Anahtar Kelimeler: İnternet, paramedikal personel, problem çözme

Özet

Amaç
Çalışmanın amacı, paramedik adaylarının problem çözme becerilerini ve internet kullanımına yönelik tutumlarını değerlendirmek ve problem çözme becerileri ile ilişkili faktörleri belirlemektir.
Gereç ve Yöntem
Bu kesitsel çalışmanın örneklemini Ankara il merkezinde bir okulda Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği programına devam eden 279 öğrenci oluşturdu. Veriler; soru formu, Problem Çözme Envanteri (PÇE) ve İnternet Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği (İKTÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde Kolmogrov-Smirnov testi, tanımlayıcı istatistikler, Student t-testi, korelasyon analizi ve güvenirlik analizi uygulandı.
Bulgular
Çalışma grubunun yaş ortalaması 18.7 ± 0.9 yıl olup, tamamı (%100) erkektir. Öğrencilerin ortalama PÇE toplam puanı 93.9 ± 20.7 ve ortalama İKTÖ toplam puanı 3.39 ± 0.60 idi. Çalışmada ortalama PÇE puanları ile yaş, akademik başarı sıralaması ve İKTÖ toplam puanı arasında zayıf ilişki olduğu belirlendi (p<0.05). Ortalama PÇE puanları, sınıf düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi (t= 2.642; p= 0.009).
Sonuç
Bu çalışmanın sonuçları, paramedik adaylarının problem çözme becerileri ve internet kullanmına yönelik tutumlarının geliştirilmesi gerektiğini gösterdi. Eğiticilerin problem çözme becerileri ile ilişkili faktörlerin farkında olmaları gereklidir.