Acil Servise Başvuran Kadına Şiddet Vakalarının Değerlendirilmesi
Oktay Öcal1, Serdar Özdemir1, Hasan Demir1, Serkan Emre Eroğlu2, Özge Ecmel Onur2, Tuba C Öztürk1
1İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği
2Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği; İstanbul
Anahtar Kelimeler: Acil servis, Kadına şiddet, Aile içi şiddet
Özet
Amaç: Bu çalışma, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine şiddete maruz kalma nedeniyle başvuran kadınların genel özelliklerini tanımlamak amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine 01.01.2012-01. 07.2012 tarihleri arasında şiddete maruz kalma nedeniyle başvuran 15 yaşından büyük, 83 kadın çalışmaya alındı. Çalışmada prospektif olarak acil servise başvuran ve kadına şiddet tespit edilen hastaların adli kayıtları ve kadına şiddete yönelik doldurulan hastane kaydındaki veriler değerlendirildi. Kadınlar; yaş, medeni hal, acil servise geliş şekilleri, şiddetin tipi, iş durumu, kronik hastalıklarının varlığı, özürlülük varlığı, sigara kullanımı, alkol kullanımı, şiddetin gerekçesi olacak özel durumun varlığı açısından değerlendirildi.
Bulgular: Çalışma süresince acil servise gelen 83 kadın çalışmaya alındı. Yaş ortalaması 34±9,7 idi. Yetmişdokuzu (%95,2)’u fiziksel, 2(%2,4)’si cinsel, 2 (%2,4)’si sözel şiddete maruz kalmışlardı. Şiddete maruz kalanların 71 (%85,5)’inin evli olduğu, 9 (%10,8)’unun okuma yazma bilmediği, 15 (%18,1)’inin üniversite mezunu olduğu, şiddete maruz kalanların 3 (%3,6)’ünün gebe olduğu, 57 (%68,7)’sinin çalışmadığı, 19 (%22,9)’unun kronik bir hastalığı olduğu, 29 (%34,9)’unun sigara ve 4 (%4,8)’ünün alkol kullandığı gözlenmiştir. Şiddet uygulayan kişi incelendiğinde evli olan kadınların hepsinin eşinden şiddet gördüğü; bekâr olan 6 kadından 4’ünün (%66,6) erkek arkadaşından gördüğü saptandı.
Sonuç: Aile içi şiddet kurbanlarının ilk başvurdukları yer olma özelliği nedeniyle acil servisler önemlidir. Bu nedenle hastaların danışmanlara yönlendirebilmesi için acil servis destek birimi olarak sosyal hizmet görevlilerinin hastanelerde aktif görevlendirilmeleri gereklidir.