Kazazedenin Bakış Açısıyla İş Eğitimi Ve Güvenliğinin Değerlendirilmesi
Emine Ada1, Mustafa Sever2, Ersin Aksay2
1Bozyaka Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İzmir, Türkiye
2Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İzmir, Türkiye
Anahtar Kelimeler: eğitim ve öğretim, kazalar, klinik tıp, mesleki sağlık uygulamaları, sağlık ve güvenlik
Özet
Giriş: Amacımız üçüncü basamak bir acil servise başvuran iş kazası hastalarının, sosyo-demografik, klinik özelliklerini belirlemek ve yaralanmış işçinin bakış açısıyla iş eğitimi ve iş yeri güvenliğini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Nisan ve Mayıs aylarında, 15 yaş ve üzerindeki, toplam 506 hastaya anket uygulaması yapıldı.
Bulgular: Ortalama yaş 33 yıl idi. En sık yaralanmanın olduğu sektör, metal ve metalden mamul eşya sanayiydi (%29,1). En sık kazanın gerçekleştiği saat, çalışmanın 6. saatiydi (%16,8). Yaralanmalar sıklıkla minördü (%85,8). En sık yaralanma mekanizması penetran (delici) yaralanmalardı (%35,6). En sık etkilenen bölge ekstremitelerdi (%51,8). Hastaların %95,5’i ayaktan tedavi ve taburcu oldu.
Lise mezunları, ilk ve ortaokul mezunlarına göre daha fazla iş eğitimi verildiğini belirtmiştir (p=0,001). İlkokul mezunlarına göre iş kazalarının en sık nedenleri, işyerinde gerekli önlemlerin alınmaması, yeterli tedbirlerin olmaması veya işyerinin stresli olmasını daha fazla ifade ettikleri saptandı (p=0,016). 15–25 yaş grubunda olan veya çalışma süresi 6 ayı geçmeyen çalışanların, diğer tüm çalışanlara göre daha sık kaza yaşadıkları gözlendi (sırasıyla p=0,002, p=0,001).
Sonuç: Çalışmamız düşük eğitim düzeyine sahip vasıfsız işçilerin, yeterli iş eğitimi almadıklarını, iş yeri güvenliği yetersiz ve stresli iş ortamlarında çalıştıklarını göstermektedir.