H. Sever1, İbrahim İkizceli2, L. Avşaroğulları2, M. E. Sözüer3, S. Özkan3, Y. Yürümez3, Y. Yavuz3

1Kemer Yaşam Hastanesi, Antalya
2Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Kayseri
3Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Afyon

Özet

Giriş: Bütün dünyada karbon monoksit zehirlenmesi ölümle sonuçlanan zehirlenmeler içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde her yıl birçok insan bu zehirlenme dolayısıyla kaybedilmekte veya ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Karbon monoksit zehirlenmesi özellikle kış aylarında artış gösterir. Karbon monoksit (CO) gazına maruz kalan şahıslar, Karbonksihemoglobin (COHb) seviyesine bağlı olarak değişik şikayetlerle hastaneye başvurabilir. Karbon monoksit gazı kalp ve santral sinir sistemi başta olmak üzere bütün organlarda hasar oluşturabilir.
Gereç ve Yöntem: 1 Kasım 2003 – 28 fiubat 2004 tarihleri arasında halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, burun akıntısı, bilinç değişikliği, nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile acil servise başvuran 230 olgu çalışmaya alı- narak COHb seviyesi ölçüldü. Tüm olgular karbon monoksit zehirlenmesi açısından değerlendirildi.
Bulgular: 37 olgu (% 16) karbon monoksit zehirlenmesi olarak kabul edildi. Bu vakaların 24’ünde (%10,4) hasta veya hasta yakınları acil servisimizin triaj masasına CO zehirlenmesinden şüphelendiklerini söyleyerek başvurdu veya başka bir sağlık kuruluşundan karbon monoksit zehirlenmesi ön tanısı ile acil servisimize sevk edildi, 13 (% 5.6) olguda tarama sırasında karbon monoksit zehirlenmesi olduğu tespit edildi.
Sonuç: Karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan hastalar, yanlış teşhise sebep olabilecek nonspesifik semptomlar ile başvurabilirler. CO zehirlenmesi basit tedbirlerle önlenebilecek bir zehirlenmedir. Detaylı bir anamnez alınmazsa veya düşünülmezse, kolayca atlanabilir. Karbon monoksit zehirlenmelerinin sık olduğu aylarda nonspesifik semptomlarla gelen her hastada mutlaka karbon monoksit zehirlenmesi düşünülmelidir.