Seçgin Söyüncü1, C. Oktay1, C. Ertan2, C. Eken1, A. A. Janitzky1

1Akdeniz Üniveristesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı
2İnönü Üniveristesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı

Özet

Giriş: Komplike olmayan diş ve diş eti rahatsızlığı olan hastalar acil servis başvurularının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı acil servise diş ve diş eti yakınmasıyla başvuran hastaların demografik özelliklerini saptamak ve bu hastalara acil serviste yapılan uygulamaları belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Geriye dönük olarak yapılan çalışmada 2001 Temmuz ile 2004 Eylül tarihleri arasında acil servise diş ve diş eti yakınmasıyla başvuran 303 hastanın verilerine hastane kayıt sisteminden ulaşıldı. 15 yaş altı travma dışı dental problemi olan hastalar çalışmadan dışlandı. Hastaların demografik özellikleri, acil servis başvuru gün ve saatleri, ICD-10 tanı kodları ve acil serviste hastalara verilen tedaviler ile ilgili bilgiler toplanarak hastaların demografik özellikleri tanımlandı.
Bulgular: Diş ve diş eti yakınmasıyla acil servise başvuran 303 hastanın verileri değerlendirildi. Çalışmaya alınan hastaların 155’i (%51,2) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 34±15 (minimum 1, maksimum 80) olup, hastaların 116’sı (%38,3) 16-25 yaş grubunda idi. ICD-10 tanı koduna göre hastaların 192’sini (%63,4) ‘gingivit ve periodontal hastalıklar’ tanısını alanlar oluşturuyordu. Hastaların 148’ine (%52) analjezik, 24’üne (%8) antibiyotik tedavisi verildi. Diş hekimlerinin kapalı olduğu saatlerde acil servise başvuran hasta sayısı 248’di (%82). Sonuç: Acil servisler diş ve diş eti yakınmaları olan hastalar için önemli bir başvuru alanıdır. Bu nedenle acil servislerde diş acillerinin tanı, basit tedavi ve daha sonraki takipleri yapılabilmelidir. Bunun için acil tıp uzmanlığı veren kurumların asistan eğitim programlarında diş ve diş eti hastalıkları konusunda yeterli eğitim süresi ayrılmalı ve bu hastaların hasta bakım kalitesi arttırılmaya çalışılmalıdır.