Erkan Göksu, Yıldıray Çete, Hüseyin Kanalıcı, İsa Kılıçaslan

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Antalya

Anahtar Kelimeler: Acil tıp, alkol tüketimi, trafik kazası

Özet

Amaç: Trafik kazası nedenli başvuruların özelliklerini saptamak ve alkol kullanımı ile ilişkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine 01 Ocak 2002 ile 31 Aralık 2002 tarihleri arasında trafik kazası nedeniyle başvuran 18 yaşından büyük hastaların dosyaları geriye dönük olarak tarandı ve hastaların cinsiyet, yaş dağılımları, travma şekilleri, triaj kategorileri, kan etil alkol düzeyleri, acil serviste kalış süreleri, ölüm oranları belirlendi. Kan etil alkol düzeyi 50 mg/dl’nin (0.5 promil) üzerinde ise hasta alkollü olarak kabul edildi.
Bulgular: Çalışma sürecinde 997 hasta trafik kazası nedeniyle başvurdu. Kan etil alkol düzeyi çalışılan 353 hastanı n verileri değerlendirildi. Hastaların 267’si (%75.6) erkek ve 86’sı (%24.4) kadındı. Yaş ortalaması 36±13.1 idi. Çalışmaya alınan hastalardan 78’inin (%22.1) kan etil alkol düzeyleri 50 mg/dl veya daha fazla bulundu. Alkollü olan ve olmayan hastaların yaş ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (33±9.5 vs 37±14, sırasıyla; p≤0.05). Triaj kategorisi ile etil alkol düzeyi arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Kan etil alkol düzeyi yasal sınırın üzerinde olan alkollü hastaların acil serviste ortalama kalış süresi ile alkolsüz hastaların ortalama kalış süreleri arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (189±97 vs 198±141, sırasıyla; p≥0.05). Trafik kazası nedenli acil servis başvurularının Mayıs-Ekim ayları arasında artış gösterdiği, geliş saatleri değerlendirildiğinde, 09: 00 ile 21: 00 saatleri arasında daha çok sayıda başvuru olduğu ve gece yarısı başvuru sayısının ikinci bir pik yaptığı saptandı. En az başvurunun Pazartesi günü, en fazla başvurunun ise Cumartesi ve Pazar günlerinde olduğu saptandı. Kan etil alkol düzeyi ile ölüm oranları arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki saptanmadı. Kan etil alkol düzeyi ile hastaneye yatırılma oranları arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05).
Sonuç: Alkollü olmanın acil serviste kalış süresini, hastaneye yatış oranlarını ya da ölüm oranlarını etkilemediği saptandı.