Ebru İnal1, Semanur Kocagöz2, Melikşah Turan2

1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Ankara
2Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Gümüşhane

Anahtar Kelimeler: Afet, temel afet bilinci, afet hazırlık; afet planı

Özet

Amaç: Bireylerin, afetlerle başa çıkabilme konusundaki davranışları, afetlere hazırlıklı olma ve bu konudaki bilgi ve bilinç düzeyleri ile belirlenmektedir. Bu araştırmanın amacı, 18-23 yaş arası bireylerin temel afet bilinci ve farkındalık düzeylerini belirlemektir.
Yöntem: Araştırma, Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulunda yapılmıştır. Araştırma grubunu, 291 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama formu olarak anket formu uygulanmıştır. Bu formda, 10 afet bilinci bilgi sorusu yer almaktadır. Veriler ki-kare ve t testi ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Araştırma grubunu oluşturan 291 öğrenci tüm soruları cevaplamamıştır. Bu durumda, 285 öğrencinin %74,0’ü temel afet bilinci eğitimi almamış, 249 öğrencinin %85,9’u afet hazırlık planı yapmamış, 266 öğrencinin %88,7’nin acil durum çantası olmadığı ortaya çıkmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin puan ortalaması 10 üzerinden 3.00±1.58 dır.
Sonuç: Çalışmaya katılan öğrencilerin puan ortalaması oldukça düşük bulunmuştur. Afet eğitimi ile bilgi puanı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark vardır. Eğitim, bilgi puanını artırmaktadır. Afet eğitiminin yaygınlaştırılması gereklidir.