Semra Çelikli, Gül Özlem Yıldırım, Ali Ekşi

Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu İzmir Türkiye

Anahtar Kelimeler: Temel Yaşam Desteği, Sağlık Personeli, Otomatik Eksternal Defibrilasyon, Kalp Masajı, Suni Solunum

Özet

Amaç
Farklı çalışma alanlarında görev yapan sağlık personelinin, Temel Yaşam Desteği (TYD) ile ilgili güncel bilgileri takip etme oranının ve güncel bilgi düzeyinin saptanmasıdır.
Gereç ve Yöntem
İzmir il merkezinde görev yapan sağlık personeli evren olarak belirlenmiş, çalışma alanlarına göre üç farklı örneklem grubu oluşturulmuştur. Evrensel TYD kılavuzlarında yapılan güncellemeler dikkate alınarak hazırlanan anket soruları, yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır.
Bulgular
Sağlık personelinin güncel TYD bilgi düzeyinde, en yüksek oran “kalp masajı ve suni solunum oranının” doğru bilinmesi olarak saptanırken, en düşük oran uygulama basamaklarının sıralamasında saptanmıştır. Hastane öncesi acil bakım alanında görev yapan sağlık meslek gruplarında, güncel TYD bilgileri diğer çalışma alanlarında görev yapan meslek gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Sonuç
Sağlık personelinin TYD konusunda güncel bilgileri takip etme oranı düşüktür. Güncel bilgi düzeyinde, çalışma alanlarına göre oluşturulan meslek grupları arasında farklılıklar bulunmaktadır.