Yeliz Berk1, Oktay Eray2, Ozlem Yiğit, Neslihan Sayraç2, Erkan Alpsoy3

1Adana Numune Hastanesi, Adana, Turkey
2Department Of Emergency Medicine, Akdeniz Unıversity, Antalya, Turkey
3Department Of Dermatology, Akdeniz Unıversity, Antalya, Turkey

Anahtar Kelimeler: Acil servis, ürtiker, tedavi, prognoz

Özet

Amaç
Acil servise başvuran akut ürtiker hastalarının tam olarak tanımlanması, klinik yaklaşımı geliştirecektir. Çalışmadaki amacımız acil servise başvuran ürtiker hastalarının demografik özelliklerini ve ürtiker semptomlarına bağlı tekrarlayan acil servis başvurularını etkileyebilecek faktörleri tanımlamaktır.
Gereç ve Yöntem
Bu çalışma geriye dönük bir vaka kontrol çalışması olarak yapıldı. On altı yaş ve üzerindeki hastalar çalışmamıza alındı. Beş gün içinde aynı şikâyetlerle acil servise tekrar başvuran hastalar belirlendi ve hastaların tekrarlayan başvurularını etkileyebilecek faktörler araştırıldı.
Bulgular
Çalışmamıza alınan 3813 ürtiker hastasının, ortalama yaşı 40.2±15.8, 2304’ü (%60.4) kadın, 2940’ı (%77.1) az acil triyaj kategorisindeydi ve hastaların 3787’si (%98.8) acil servisten taburcu edilmişti. Acil servise tekrarlayan başvurularda bulunan 78 hasta kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, cinsiyet, alerji ve/veya ürtiker öyküsü, eşlik eden hastalık veya bu nedenle kullanılan kronik ilaç varlığı, başvurdukları mevsim, taburculuk tedavilerinde H1 reseptör antagonistine H2 veya ikinci bir H1 reseptör antagonistinin eklenmesi arasında fark bulunmadı. Ürtikere yol açan olası bir neden saptanması ve kronik ürtikere dönüşüm tekrarlayan başvuru grubunda daha sık görülmekteydi.
Sonuç
Bu çalışma acil servise çok sayıda ürtiker hastasının acil servise başvurduğunu göstermiştir ve bu hastaların hayatı tehdit eden problemleri olabilir. Bu bilgi acil sağlık hizmeti veren hekimlerin eğitim müfredatlarının düzenlenmesi ve ürtiker yönetimi ve takibinin standart hale getirilmesi için kullanılabilir. Çalışmamızın sonuçlarının ışığında gelecekte ileriye dönük çalışmalar planlanabilir.